Az, hogy mit eszünk és iszunk az év
utolsó illetve első napján az egész évet meghatározhatja.
Szilveszterkor leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a
babona szerint betúrja a szerencsét a házba. Ezzel szemben sokan azért
nem esznek baromfit, mert az hátrakaparja a szerencsét. Vigyázni kell a
hallal is: folyó menti vidéken szerencsésnek tartják ugyan (ahány
pikkely, annyi pénz), de máshol úgy gondolják, a hallal elúszik az ember
szerencséje.
Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el
mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem
eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.
Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A
lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel
helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a
lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez
megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is:
többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.
Az,
hogy mit eszünk és iszunk az év utolsó illetve első napján az egész
évet meghatározhatja. Szilveszterkor leggyakrabban malacsült kerül az
asztalra, hiszen a babona szerint betúrja a szerencsét a házba. Ezzel
szemben sokan azért nem esznek baromfit, mert az hátrakaparja a
szerencsét. Vigyázni kell a hallal is: folyó menti vidéken szerencsésnek
tartják ugyan (ahány pikkely, annyi pénz), de máshol úgy gondolják, a
hallal elúszik az ember szerencséje.
Ügyelni kell azonban arra, hogy szilveszter éjszakáján ne fogyasszunk el
mindent, ami az asztalra kerül, egy középkori babona szerint ha nem
eszünk meg mindent, a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni.
Aki Újév napján lencsét eszik, annak soha nem ürül ki a pénztárcája. A
lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel
helyettesítik. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főznek a
lencsefőzelékbe, és az a lány, aki megtalálja, a babona szerint férjhez
megy a következő esztendőben. Fontos szerepük van a süteményeknek is:
többféle rétessel hosszúra lehet nyújtani a boldogságot.
Ne feledkezzünk meg az italok királyáról, a pezsgőről sem! A pezsgőzés
elterjedésében nagy szerepet játszott Madame Pompadour, aki - ha
hihetünk a legendáknak - az első pezsgőspoharat saját melleiről
mintáztatta udvari mestereivel. Azóta sokat változott a pezsgőspohár
alakja, jelentősen megnyúlt, hogy hosszúkás formájában a felfelé úszó
parányi buborékokban kedvünkre gyönyörködhessünk. A pohár szája
általában kissé befelé hajlik - így a pezsgő illata a pohárban
koncentrálódik.
Főként szilveszteri rendezvényekre
jellemző, hogy a poharakat piramis alakban rakják egymás tetejére és a
legfelső pohárba kezdik el tölteni az italt, mígnem a finom ital
szintről szintre az összes poharat megtölti. Ez a napjainkra igen
elterjedt szokás Napóleon korára vezethető vissza, amikor a híres
hadvezér egyiptomi útjáról való hazatérését pezsgőpiramissal ünnepelték.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése