A mákos guba eredetileg karácsonyi szerencsehozó édesség volt: úgy tartották, a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz az új évben.
A klasszikus mákos guba
Hozzávalók:
6 nagyobb kifli
1 liter tej
vaníliás cukor
3 tojás
15 dkg darált mák
8 dkg cukor
5 dkg porcukor
A kifliket hagyjuk egy kicsit megszikkadni. A tejet felmelegítjük. A
tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a tejhez. Ne
hagyjuk felfőni! Keverjük bele a vaníliás cukrot is.
A mákot elkeverjük a porcukorral. Fogjunk egy jénai tálat, vajazzuk ki.
A kifliket felkarikázzuk, és rétegezzük a tál aljára. Locsoljuk meg a
tejes keverékkel, és szórjuk rá mákot. Folytassuk így, amíg el nem fogy.
Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes lángon süssük 25 percig.
Tojáshabos mákos guba
Készíthetünk kívül ropogós, belül krémes tojáshabot a guba tetejére.
Ehhez három tojásfehérjét verjünk két evőkanál porcukorral kemény,
fényes habbá. Ha a jénaiba rétegeztük a kifliket, meglocsoltuk a
vaníliás tejjel, és megszórtuk a mákkal, akkor vonjuk be az egészet a
tojáshabbal.
Tegyük forró sütőbe, és addig süssük, amíg a tojáshab nagyon picit barna nem lesz.
Mákos guba vaníliasodóval
Hozzávalók a gubához:
6 nagyobb kifli
fél liter tej
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
A vaníliasodóhoz:
2 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
1-2 evőkanál finomliszt
fél liter tej
1 vaníliás cukor vagy egy rúd vanília
A kiflit vágjuk fel, áztassuk a fele cukorral elkevert tejbe, majd
csepegtessük le egy kicsit, és keverjük össze a cukros mákkal.
A vaníliasodóhoz keverjük ki a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás
cukorral, vagy kaparjuk ki a vanília belsejét. Ha a cukor már
elkeveredett, és kicsit habos, akkor adjuk hozzá kevés lisztet és a
tejet, majd gőz fölött sűrítsük be. Először mindig kevés lisztet tegyünk
bele, hogy ne legyen túl sűrű. Ezzel az öntettel kínáljuk a gubát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése