"Van-e titka?
Van-e íze?
Van-e szíve, ami jó?
Van-e magja?
Van-e még egy?
Van-e húsa olvadozó?
Ember, mint a Föld olyan,
Gombócnak is lelke van! "
Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz:
1 kg burgonya
fél kg szilva
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg zsemlemorzsa
fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát áttörjük, hagyjuk
kihűlni.
2. Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a
lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú
négyzetekre vágjuk.
3. Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy
csipet fahéjjal. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt
gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen
beborítsa.
4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk,
amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.
5. Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat
szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a
zsemlemorzsában. Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a
maradék gombócokat is hasonlóan kifőzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése