Élesztős tészta, de nem kell tőle
megijedni, rutintalanabb konyhatündérek is megpróbálkozhatnak az
elkészítésével. Íme, a szezámmagos és sós-köményes sajtos hajtovány
receptje!
Hozzávalók a tésztához
1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 evőkanál só
kevés cukor
5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez
20 dkg margarin
1 teáskanál só
1 tojás
20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt sajt is mehet bele)
Az élesztőt kb. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A tészta alapanyagait
felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Lágyabb kelt tésztát készítünk,
amit langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta,
lisztezett deszkára borítjuk, kettévágjuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, és elkészítjük a krémet.
A krém hozzávalóit elkeverjük. Ügyelni kell arra, hogy a margarin ne
legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. A tésztát
külön-külön jó vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a sajtos margarinnal.
Feltekerjük, mint a bejglit, majd trapézokra szeleteljük. Sütőpapírral
bélelt tepsire fektetjük a hajtoványokat, tetejüket megkenjük
tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, vagy sóval, köménymaggal,
hagyjuk még egy fél órát kelni, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig
sütjük. Sajtkrém helyett tepertőkrémmel is elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése