Miért érdemes fogyasztani?
Jelentős kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav forrás. Enyhíti a gyulladásos betegségeket, hatékony meghűléses megbetegedéseknél, csillapítja az allergikus köhögést, tüsszögést, az asztmás rohamokat.
Alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a bőrt, pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Sütőtök krémleves (sült tökből)
Hozzávalók
1 közepes sütőtök, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál olívaolaj, 3 zöldségleves (vagy 1 zöldségkockával felfőzött víz), 1 evőkanál cukor (barnacukor), 1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, gyömbérpor, őrölt kardamom), só. Tálaláshoz: tökmagolaj, 1 evőkanálnyi friss fűszernövény felaprítva (snidling, petrezselyem, koriander stb.), 1 evőkanálnyi pirított tökmag
Elkészítés
Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk ketté hosszában, majd negyedeljük, kaparjuk ki a belsejét, szórjuk meg barnacukorral és süssük meg! Ha megsült, turmixoljuk össze botmixerrel. Pirítsuk meg olívaolajon a zúzott fokhagymát, szórjuk hozzá a fűszereket (ezeket ne pirítsuk), öntsük fel zöldséglével, adjuk hozzá a tökpürét és a főzőtejszínt és turmixoljuk össze. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, esetleg cukorral (ízlés szerint). Tálaláskor szórjuk meg frissen felaprított fűszerekkel, pirított tökmaggal, adjunk hozzá pár csepp tökmagolajat.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
250 g sütőtök
2 tojás
80 ml olívaolaj
150 g liszt
150 g barna cukor
1 kk őrölt fahéj
1 cs. sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét.
Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót.
A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe igazságosan elosztjuk a tésztát. (kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe).
190 fokon, légkeverésen kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
Sütőtökös rizottó
Hozzávalók:
40 dkg sütőtök
35 dkg risottonak való rizs
1,5 l hús/zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
vaj
reszelt parmezán
friss zsályalevél
Elkészítés:
A felkockázott hagymát vajon dinszteljük, adjuk hozzá a pucolt, kb. 1,5x1,5cm kockákra vágott sütőtököt, a zsályaleveleket, majd a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, öntsük hozzá a bort, folyamatosan keverjük.
Ha a rizs magába szívta a bort, jöhet az első merőkanál forró alaplé, vele együtt a felpirított fokhagyma. És így tovább. Mindig várjuk meg, amíg a rizs majdnem felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő adag.
Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), az utolsó adag levet, nem főzzük el teljesen. Keverjünk bele még egy diónyi vajat és 5 dkg reszelt parmezánt, azonnal tálaljuk. A tányérban reszeljünk rá újra parmezánt, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal.
Sütőtökpüré
Hozzávalók
1 kg sütőtök hámozva, kockázva
1 fej hagyma apróra vágva
1 ek olaj
1-2 ek currypor
só, bors
1 dl húsleves, vagy víz
hangyányi édesítő
1-2 kanál citrom
2-3 dl tejföl
1-2 ek liszt
Elkészítése
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a sütőtököt, megfűszerezzük és felöntjük húslevessel, vagy vízzel és a tököt puhára főzzük vele.
Amikor megfőtt, a tejföllel és liszttel botmixerrel átforgatjuk, felforraljuk és ízesítjük az édesítővel, a citrommal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése