A smoothie-nak egyelőre nincs magyar
megfelelője, angol nevén kezd beszivárogni a magyar köztudatba,
pontosabban a magyar konyhákba. Egészséges, sokféle változatban
elkészíthető, leginkább a turmixitalokhoz lehet hasonlítani; erős
turmixgéppel is készíthető smoothie, de speciális gépet forgalmaznak
(ajánlanak) hozzá: a Smoothie Makert.
Mi is a Smoothie?
Gyümölcsből vagy zöldségből (akár ezek keverésével) készített krémes ital.
Kis túlzással bármilyen nyers zöldségből, fűszernövényből, gyümölcsből készíthető smoothie.
Ízesíteni is sokféleképp lehet: adhatunk hozzá fűszerőrleményeket,
különféle magvakat, édesítőszereket (méz, juhar- vagy agavészirup stb.).
Hogy krémes italt kapjunk, a pépesített gyümölcsöt, zöldséget higítani
kell. A hígításához sokféle folyadék használható: gyógytea, ásványvíz,
gyümölcslé, tej (állati és növényi eredetű egyaránt), joghurt.
A smoothie-készítés nem igényel különösebb konyhai rutint: a
megtisztított, megmosott, felkockázott gyümölcsöket és a higításhoz
használt folyadékot Smoothie Makerben (vagy turmixgépben)
összeturmixoljuk úgy, hogy a hozzávalókból krémes, egynemű, sűrű ital
váljék.
A smoothie kiváló vitamin- és energiaforrás: bármely napszakban
fogyasztható, ideális reggelire vagy vacsorára. Ami a recepteket illeti,
az általunk közölt változatok irányadóak, kedvünkre kísérletezhetünk –
elrontani nem nagyon lehet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése