Gyerekkorom másik kedvenc fonomsága a nagymamám-féle csörögefánk.
Gondolom, ez a gyakorló háziasszonyoknak nem lesz meglepő, de hiába
készítem ugyanazt a receptet, mint a nagyi, akár az ő segítségével
együtt- akkor sem lesz olyan finom "nagyiízű", mint az övé.
De a recept a régi, az otthon melegét pedig hozzácsempésszük!
Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
csipet só
2 ek. porcukor
4-5 ek. rum
6 tojás sárgája
4-5 ek. tejföl
8 dkg olv. vaj
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek.
Ide teszem a sót, a cukrot, rumot, tojások sárgáját, a lehűtött
olvasztott vajat és annyi tejfölt, amennyivel közepesen kemény tésztát
tudok készíteni. Amint elválik az edény falától kiteszem deszkára és
alaposan kidolgozom a tésztát. Akkor jó, ha szép fényes a felülete és
már nem ragad a gyúrótáblához. Letakarom és 20-30 percig pihentetem.
Egy nagyobb fazékban 2-3 ujjnyi vastagon olajat melegítek.
A pihentetett tésztát késfok vastagságúra nyújtom, majd
derelyemetszővel rombusz alakúra vágom. Minden tészta közepére is teszek
egy bevágást, amin az egyik csúcsát átbújtatom.
Rögtön sütni is kezdem a jó meleg, de nem túl forró olajban. Arany színűre sütöm, oldalanként kb. 1-1 perc alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése